20 Mayıs 2013 Pazartesi

bir mektubun anlam katmanları

mesafe:
"sen bu satırları okurken ben çok uzaklarda olacağım" yazdığım bir çok mektubun giriş cümlesi buydu. bir gösterge olarak mektup en çok uzak olmaya gösterilendir. bazen her gün gördüğün kişiye bile mektup yazmak mesafenin nicelleiğinden ziyade nitelliğini dıştalar ki son tahlilde mesafe mesafedir ve onun nitelliğinin ya da nicelliğinin bu bahiste bir kıymet-i harbiyesi yoktur.

özen:
bende bir mektubun bir başka gösterilenidir özen. benim gibi son derece çirkin bir el yazısı olan biri için bu kısım hayli zorlu. herbir harfe özen göstererek yazmak bir büyük eziyet fakat bu eziyetin verdiği garip de bir haz vardır. yazdığın kişiye kötü ve çirkin hiçbir şey yakışmayacağı düşüncesiyle güzel yazmaya özen gösterip kağıt üzerinde akan -görece- güzel yazıya şöyle bir bakıp haz duymak, tarifsiz bir histir.
mektup yazarken gösterilen bir başka özen de kağıdı katlayıp zarfın içine yerleştirme anında çıkar. alelade katlamazdım sayfaları. (bu abartılı bir hareketti belki de, kimbilir?)

temas:
mektup yazarken elin yazılan kağıda bıraktığı temas ile birkaç gün sonra o kağıda mektubun yazıldığı kişinin ellerinin ve bakışlarının değmesi. bu çok ince bir sadeliktir. siz farketmeseniz de bir mektubu başka diğer tüm iletişim araçlarından farklı kılan özellik budur. aldığınız bir mektubu koklama ihtiyacı duymanız da bundandır.

hasret:
bir mektubun en önemli gösterilenidir hasret. o kişiye -yazdığın kişiye işte- içinde ne yazarsa yazsın onu özlediğini söyler bir mektup.

son söz:
bir mektubun en önemli kısmıdır. okuyan kişi de en son intibaı bırakacak olan kısım orasıdır çünkü. iddiasız ama vurucu olması tercih sebebidir. yazdığım bir çok mektubu "en içten mülteci duygularımla" diye bitirirdim ben. bilmiyorum okuyanda nasıl bir etki bırakırdı. hiç sormadım, kimse de bir şey demedi.

gönderilmeyen mektup:
 en mahremin, en söylenilmek istenilenin yazıldığı ama asla gönderilmeyen mektuplardır. bu mektupları gönderilen mektuplardan farklı kılan bir diğer özellikse son cümlesinin yukarıda yazdığımdan farklı olmasıdır.

şimdilik bu kadar. en içten mülteci duygularımla,